A pitvarfibril-
lációról érthetően

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok egyik fajtája, amikor a szív nem szabályos ütemben, hanem „összevissza” dobog. Sokszor nehéz észrevenni, a tünetei sem mindig egyértelműek, viszont a következményei akár súlyosak is lehetnek.

  • Pitvarfibrillációkor megváltozik a véráramlás a szívben, kevesebb vér jut a szervezetbe. Ennek a tünete lehet például a gyengeség, a légszomj, a szédülés.
  • De nemcsak a vérmennyiség lesz kevesebb, hanem a megváltozott véráramlás miatt a vér „pangani” fog a szívben, így akár vérrög is kialakulhat, ami egy erősebb összehúzódáskor az érpályába jutva érelzáródáshoz vezethet.
  • Genetikai adottságaink és meglévő betegségeink mellett az életmódunkból adódó rizikótényezők is hozzájárulhatnak a pitvarfibrilláció megjelenéséhez.

Rendszeres testmozgással, az optimális testsúly megtartásával és az alkoholfogyasztás csökkentésével saját magunk is csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát.

A személyes rizikótényezők tudatos csökkentése mellett a pitvarfibrillációnál is kulcsszerep jut a pontos gyógyszerszedési szokások kialakításának.