Gyakran ismételt kérdések

Miért jó a Habita?
  • az életritmusodhoz igazodik, és játékos ösztönzési rendszerrel támogat az új szokások kialakításában;
  • segít a vérnyomásméréssel és a gyógyszerszedéssel (pl. gyógyszerbevétel, -készletezés) kapcsolatos teendőid nyomon követésében;
  • digitális naplót vezet, amelyben rögzíthetők a vérnyomásmérésed eredményei;
  • hasznos tippeket és tudásanyagot ad át.
Mi az EGIS szerepe az applikáció megszületésében?

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerei révén az EGIS hozzájárul a Magyarországon jelenleg nagyjából 3 millió embert érintő magasvérnyomás-betegség kezelésében. 2019-ben döntöttünk úgy, hogy betegközpontú digitális megoldások fejlesztésébe fogunk, ezzel támogatva a hipertóniás betegek mindennapjait. Ennek eredményeképpen született meg a viselkedéstudományi módszertanon alapuló HABITA®, az EGIS új mobilalkalmazása, amely a gyógyszerszedéshez és a vérnyomásméréshez kapcsolódó tevékenységek követésével támogatja a felhasználókat.

Mi indokolta HABITA® létrejöttét?

Habár az állandó orvosi kapcsolattartással, valamint a rendszeres gyógyszerszedéssel és vérnyomásméréssel jelentősen javítható a magasvérnyomás-betegség szövődményeinek megelőzése, a mindennapok sürgető teendői sok esetben akadályozzák az orvos által előírt kezelési lépések rendszeres betartását. A HABITA® célja, hogy virtuális társként a megfelelő időben küldött emlékeztetőkkel segítse a gyakori felejtőknek számító hipertóniás betegeket a gyógyszerszedés és vérnyomásmérés szokássá alakításában.

Emellett a HABITA® a pitvarfibrillációval élők számára is segítséget nyújt, lehetőséget teremtve a betegségük mélyebb megértésére, amire az időhiány gyakran korlátozott lehetőséget biztosít.

Milyen funkciókat tartalmaz a HABITA®?

A HABITA® négyféleképpen támogatja a kezelőorvos által javasolt kezelési tervet:

  • érthetően és hiteles forrásból mutatja be a betegséggel kapcsolatos információkat;
  • életritmushoz igazodva emlékeztet a vérnyomásmérés idejére és a gyógyszerszedéssel kapcsolatos teendők nyomon követésére;
  • digitális naplóként rögzíti a vérnyomásmérés eredményeit;
  • nyomon követi a gyógyszerkészletet;
  • praktikus tippekkel és játékos eszközökkel segít elérni a kitűzött célokat.
Milyen gyógyszereket ismer fel a HABITA®?

Az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ folyamatosan frissülő adatbázisából tudod kiválasztani a szükséges gyógyszereket vagy készítményeket, de tetszőleges névvel is elmentheted az alkalmazásban az általad szedett gyógyszereket.

Mire van szükség a HABITA® használatához?

A HABITA® bármely, az applikáció által támogatott Android- vagy iOS-rendszerű okostelefonon futtatható, a belépéshez pedig csak néhány alapvető adat megadására és a szerződési feltételek elfogadására van szükség. Az alkalmazás rendeltetésszerű használatához javasolt egy otthoni vérnyomásmérő beszerzése.

Milyen eredményeket lehet várni a HABITA® használatától?

A HABITA® mobilapplikációval észrevétlenül épülhet be a mindennapokba és válhat rendszeressé a vérnyomásmérés és a gyógyszerszedés, köszönhetően az egyszerű használatnak, a személyre szabható emlékeztetőknek és a játékos megközelítésének. Az applikáció oktatómodulja pedig egyszerűen, érthetően mutatja be a magasvérnyomással és a pitvarfibrillációval kapcsolatos fontos tudnivalókat.

Hogyan törölhetők az adatok?

Az applikáció megnyitását követően, a jobb felső sarokban található fogaskerékikonra kattintva elérhető a profil, ahol a „profil szerkesztése” gombot választva, és azon belül a pirossal kiemelt „minden adatom törlése” gombra kattintva törölhetők az adatok.